Златна медаља за гимназијалце из Косовске Каменице

На четвртом Међународном такмичењу „Бринфинити“ (Brainfiniti) које је одржано у Београду и има за циљ промоцију посебног вида образовања „Стим (Steam) образовање“ ученици 3.разреда гимназије из Косовске Каменице Jована Пешић, Јелена Савић, Марија Стоиљковић и Весељ Саљији освојили су прво место и златну медаљу. Фондација Никола Којовић сваке године обезбеђује уџбенике за ученике ове гимназије и поносна је на њихов успех.
Након детектовањем проблема и решавања загонетки, ушли су у следећи круг такмичења где су решавали проблеме из економије, математике и уметности. Захваљујући знању пласирали су се у полуфинале. У финалном делу такмичења екипа каменичке Гимназије, као мотив за свој задатак искористила је објекат „Плутонијум“ у Бриселу. Осавременили су идеју и уместо кугли стављали стаклене сфере унутар који су се осмислили постављање соларних траке чиме су објекат учинили еколошки одрживим и економски исплативим. Ова креативна идеја је одлучила да од жирија добију највећи број поена.
Директор Гимназије у Косовској Каменици Иван Арсић каже да је поносан на ученике и наставнике своје школе.
„Највећа нада сваке земље лежи у примереном школовању младих.“ – ова мисао Еразма Ротердамског подстиче нас да размислимо о томе колике су то наше наде. Ипак, ту идеју, да нада итекако постоји, ојачали су наши ученици који су као првопласирана екипа доказали је да Гимназија у Косовској Каменици подстиче ученике да решавају проблем, без пуке репродукције наученог.“
Steam образовање има за циљ промоцију и обједињавање науке, технологије, инжењерства, математике и уметности. Ученици који прилазе овом виду образовања не репродукују само знање, већ употребом наученог долазе до решавања проблема јер се, како напомињу у каменичкој Гимназији, истраживањем долази до много већих сазнања.