Fondacija Nikola Kojović

Zadužbina Svetog manastira Hilandara, Pravoslavno udruženje ,,Sveti Sava,, i Fondacija,,Nikola Kojović,, organizovali su “H I L A N D A R J E”, donatorsku  večeru  za  obnovu  manastira  Hilandara 29.9.2019. godine u restoranu ,,Durmitor,, kojoj su prisustvovali Visokoprepodobni Arhimandrit Svete carske srpske lavre Hilandara Metodije, Visokoprepodobni Arhimandrit Stefan, akademik Matija Bećković, predstavnici Pravoslavnog udruženja ,,Sveti Sava“, članovi Fondacije ,,Nikola Kojović,,,istaknuti umetnici i prijatelji Svete carske srpske lavre Hilandara.
Svoj doprinos „Hilandarju“ te večeri dali su Pevačka  grupa ,,VEZ,, ,Hadži Nenad Maričić, umetnica Katarina Gojković, Milan Caci Mihailović, maestro na fruli Bora  Dugić uz pratnju Bobana Prodanovića na harmonici, umetnik Dragan Petrović Pele, umetnik Branislav Zeremski, dr Nele Karajlić, Srpski hor ,,Sveti Serafim Sarovski“ iz Zrenjanina, predstavnik Arhiepiskopije beogradsko – karlovačke njegovo Preosveštenstvo episkop remezijanski Stefan, pojac Danilo Topalović, Milan Caci Mihailović, reditelj Božidar Đurović.
„Sledeći svetosavski put, čuvajući svoje hramove tokom ovih osam vekova, mi čuvamo našu istoriju, kulturu i sve što jedan narod čini narodom. Čuvamo živu crkvu. A živa crkva smo svi mi okupljeni , ne samo u praznične dane, već svakoga dana kada se sabiramo u ime Gospodnje. I tada, i u dane blage i mirne  i u metežno doba, sa nama su svetosavski oci, vazda tu da ublaže našu tugu, da podele sa nama radosti…“- rekla je na početku „Hilandarja“ Biljana Đurović.
Blago manastira Hilandara, neprocenjivo je i gotovo da je nemoguće pobrojati sve dragocenosti pod hilandarskim svodovima. Među najvećima su delovi Trnovog venca, Hristovog Ogrtača, krv Hristova, kao i dva krsta načinjena od ostataka Prvobitnog krsta  Raspeća, mošti od preko stotinu svetaca, oltarske zavese koje su Svete Jefimija i Anastasija vezle zlatom na svili, Hilandarski i Karejski tipik i  mnogobrojni srednjovekovni spisi, povelje i hrisovulje.
Među ikonama kojih ima oko 3 500, čak 1 500 ikona je srednjovekovnih, od kojih 8 čudotvornih.
Najveće blago manastira Hilandara svakako je Čudotvorna Ikona Presvete Bogorodice Trojeručice koja je i neiscrpna  inspiracija umetnicima kroz vekove. O njoj su pisali, u njenu slavu pojali. Jedna od najlepših pesama u srpskoj književnosti u slavu Hilandarske Trojeručice ispisana je perom akademika Matije Bećkovića koji je lično govorio ove svoje stihove na „Hilandarju“.
Srpski hor ,, Sveti Serafim Sarovski“ iz Zrenjanina, nastao je pre četvrt veka, uz blagoslov tadašnjeg episkopa banatskog Gospodina Hrizostoma nekadašnjeg hilandarskog monaha dao je svoj doprinos „Hilandarju“.
Veliko blago Svete Gore su monasi, a priču o svetogorskim monasima dočarao je profesor Radovan Bigović čiju je
„Svetogorsku filosofiju života“ pripovedao dramski umetnik, Branislav Zeremski, dok je dramski umetnik Dragan Petrović – Pele dočarao „ Noć u Hilandaru“.
Pojac  Danilo Topalović je sve prisutne svojim glasom poveo u hilandarsku noć, nakon čega je Iguman Svete carske srpske lavre Hilandara Metodije dodelio gramate dobrotvorima za obnovu manastira Hilandara.


,,Hilandar. Pisano pepelom. A da bi Hilandar otresao ostatke našeg pepela, bilo je potrebno i ovo sabranje – Hilandarje. Nije samo Hilandar goreo, goreli su i svetitelji u njemu, gorele su duše hilandarskih monaha, gorela je duša svakog Srbina te 2004. godine. Uz božju pomoć, deceniju i po kasnije, Hilandar se polako uzdiže iz pepela. Baš kao što i  čovek u nekom trenutku oseti da se nalazi usred plamena , upirući tada pogled ka nebu, kao jedinom spasenju, traži  lestvicu kojom će se iz plamena izdignuti.“
Tokom i nakon dontorske večere „Hilandarje“ prikupljeno je 9 327 000 dinara za obnovu manastira Hilanara.

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Solve : *
3 + 29 =